Gordel.
De veiligheidsgordel is het meest nuttige veiligheidssysteem in een voertuig. Hij vermindert het risico op verwondingen aan hoofd en borstkas aanzienelijk. De gordel voorkomt voorin dat je tegen de voorkant van de wagen wordt gesmakt. Achterin belet de gordel dat de passagiers naar voor worden geslingerd. Voertuigen zijn ook uitgerust met airbags, maar onthoud zeer goed dat deze enkel efficient zijn wanneer ze in combinatie met de veiligheidsgordel worden gebruikt.
Goed om te weten!
Hang de bovenste riem over de schouder en vermijd dat hij te dicht bij de hals loopt.
De onderste riem loopt over de dijen en rust op heupbeenhoogte.
De riem moet strak zitten; zo blijf je tegen de zetel gedrukt bij mogelijke schokken. Als je tijdens de wintermaanden een jas draagt, trek dan even de gordel wat vaster aan. Een gordelspanner heeft immers geen zin als er een luchtlaag tussen jou en de gordel zit.
Neem je je hond, kat of ander huisdier mee in de wagen? Doe het dan veilig. Dieren kunnen door de stress immers vrij onvoorspelbaar reageren. Voor honden zijn er speciale autogordels verkrijgbaar. Voor kleinere dieren kan een bench of vervoersbox een oplossing zijn. Zorg er dan wel voor dat je deze bench goed vastmaakt.
Wist je dat het dragen van de veiligheidsgordel in Belgie verplicht is sinds 1975?
Sinds 1991 is het ook verplicht om op de achterbank de gordel vast te klikken.
Kommentare